Boek

Controleer
Dalyando > Welkom > Dalyan

De regio die alles heeft, Dalyan in Turkey

Over Dalyan en Dalyando

Er is heel veel informatie over Dalyan te vinden op internet. Toch willen wij u op onze site alvast wat beknopte informatie geven.

Dalyan is een heel klein stadje aan de zuid-westkust van Turkije. Het ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van het internationale vliegveld Dalaman en heeft rond de 5000 inwoners. Dalyan, gelegen op de oude grens van Lycië en Carië, ligt in een natuurlijke beschermde omgeving. Dit is een paradijs waarvan er maar weinig op deze aarde te vinden zijn, het is een gebied van natuurlijke schoonheid en rust.

U vindt dit idyllische stadje op de binnenlandse banken van de rivier dat onbedorven is door het massatoerisme. De romantiek van het stadje is elke morgen op zijn hoogst als de vloot van vrolijk gekleurde boten met toeristen de rivier afvaart naar het glorieuze strand aan de mond van de rivierdelta. Vanaf de haven van Dalyan door de bedden van riet duurt de reis ongeveer 35 plezierige en onvergetelijke minuten. De hele delta is beschermd nationaal gebied en het is tevens de thuishaven van meer dan 125 vogelsoorten. Drie verschillende soorten schildpadden, waaronder de Caretta Caretta, zijn tevens te vinden in dit wonderwaardige gebied. Ook de diversiteit aan vegetatie is buitengewoon en u zult versteld staan wat hier zoal groeit.
 

Als u in Dalyan bent hoeft u niet iedere dag richting het strand, u kunt ook in de ochtend heerlijk ontspannen in het hotel, gevolgd door een middagwandeling langs de rivier of door het stadje op zoek naar een rustige plek om van de lunch te genieten. Later, in de koelere avond kunt u langs de rivier lopen die veel uitstekende restaurants en barretjes biedt langs de waterkant. De vis in Dalyan is uitstekend, helemaal vergezeld door een koel biertje als de zonsondergang schaduwen werpt op de nabijgelegen Koningsgraven. Om teleurstellingen te voorkomen: maak niet de fout te denken dat u in Dalyan op iedere hoek van de straat een club vindt met keiharde muziek.

Verder zijn er in het centrum heel veel kleine en gezellige winkeltjes waar u echte Turkse producten kunt kopen. Zijn de winkeltjes in Dalyan niet voldoende voor u? Dan wordt er elke zaterdag ook een markt gehouden. U vindt hier onder andere kleding, handgemaakte producten en een dagmarkt met verse producten. Dalyan biedt een vakantierijk in vrede en rust, dichtbij de natuur en met een comfortabele en ontspannen atmosfeer.

De naam Dalyan:

Dalyan betekent in het Turks visfuik/viskering. Deze van netten gemaakte keringen werden aan palen gehangen om de paaiende stroomopwaardse vis te vangen. Sporen hiervan zijn nog steeds te vinden in Dalyan. Jaren geleden was Dalyan namelijk een klein vissersdorp, maar de ontdekking van de bedreigde Caretta Caretta schilpad leidde tot bescherming van de omgeving en bracht hier dus verandering in. Sinds 1989 heeft Turkije stappen genomen om de leefomgeving van de Caretta Caretta in stand te houden. Het meest vooraanstaande beschermde gebied van Turkije is op dit moment Dalyan, dit dorp heeft daardoor de natuurlijke charme en schoonheid behouden. Een haven van ontspanning dat opgebloeid is door de serieuze reiziger. In het kort, Dalyan is een unieke bestemming vol van cultuur, geschiedenis en een ongekende gastvrijheid.

Iztuzu strand, misschien wel het mooiste strand van Europa:

Het kanaal van Dalyan, waar water vloeit tussen de Middellandse zee en het meer van Köycegiz, kronkelt zich een weg naar de zee, via een smal netwerk van meren en waterwegen. Het water wrijft langs de ritselende rietbedden tot wel 3 meter hoog. Door de mix van zout en zoet water, zijn de waterlanden het huis geworden van een groot aantal soorten vogels, vis en ander waterleven.
De Middellandse zee is te bereiken na een 30 à 40 minuten durende indrukwekkende boottocht. De delta wordt opgedeeld door het 6 kilometer lange Iztuzu strand die als een van de beste stranden van europa bestempeld wordt. Het is een prachtig zandstrand met  aanliggend een blauwgroene zee. Als alternatief kunt u het Sarigerme strand bezoeken. Ook dit is een rustig en schitterend mooi zandstrand. Dit is bijvoorbeeld met een scooter prima te doen vanwege de afstand (40 minuten). Onderweg zijn er tal van leuke fotostops waar u ook heerlijk kunt picknicken. De andere kant op varen of rijden is ook de moeite waard. Ook kunt u het Köycegiz meer op varen. Dit is een leuk  en verfrissend dagje uit. Voor meer informatie hieromtrent kunt u terecht in ons hotel.

Schildpadden Dalyan:

De Caretta Caretta schildpad is bedreigd en staat op de federale vis- en bedreigde diersoortenlijst. Deze schildpadden met grote hoofden en roodbruine schilden komen van mei tot september naar het Iztuzu strand om te nestelen. Ze hebben een geelachtige tot witte onderkant en kunnen behoorlijk groot worden. De schildpad is na ongeveer 15 jaar volwassen en kan maar liefst tussen de 80 en 200 kgwegen. (er zijn exemplaren gevonden van 545 kg)
In het meer van de Dalyan delta ontmoeten de volwassen schildpadden elkaar een paar weken voordat het vrouwtje haar eieren legt. Hier voeden ze zich voor de paring, die soms uren duurt en duidelijk hoorbaar is. De Caretta Caretta schildpad keert gemiddeld eens in de drie jaar terug naar het strand om haar eieren te leggen. Het volwassen vrouwtje legt gedurende het seizoen tussen de 140 en 160 eieren. Omdat deze dieren beschermd zijn mogen er geen parasols in het strandzand gestoken worden en is het strand alleen toegankelijk op bepaalde tijden. Tevens zijn de nesten op het strand duidelijk afgebakend.

Oude rotstombes in Dalyan:

Deze tombes zijn de rustplaatsen van de koningen van Caunos. Ze zijn uitgehouwen in de lycische stijl. Er zijn twee types tombes in Dalyan: simpele tombes en de veel grotere tempel tombes. Vele tombes zijn gebouwd met valse muren waarachter kostbaarheden verborgen waren om dieven voor de gek te houden. Uiteindelijk heeft het niets geholpen en zijn de tombes toch leeggeroofd. Rotstombes zijn er langs de hele lycische kust, maar de best bewaarde lycische tombes ziet u in Dalyan.

Dalyan modderbaden

Dalyan heeft vele therapeutische warmwaterbronnen. Het water dat onder andere zwavel bevat helpt tegen reuma, huid, milt, lever, en maagklachten.
Het Sultaniye Thermale Bad is erg beroemd in Turkije en het water is maar liefst 40 graden. Een bezoek aan deze bronnen is voor de lokale bevolking verkrijgbaar op doktersrecept. Het water wordt al gebruikt sinds Hellenistische tijden. Tevens zijn de modderbaden erg goed voor de huid. Smeer het op uw huid en laat het opdrogen voordat u het er weer afspoelt. Het is een aardigheid om te zien en het zal u vele leuke fotomomenten geven.

Laagbouw in Dalyan:

Omdat Dalyan beschermd is mag er in het dorp niet hoger gebouwd worden dan 3 verdiepingen. Aan het water mag er zelfs maar één verdieping hoog gebouwd worden. Op deze manier houdt Dalyan zijn authentieke karakter.

Kortom, Dalyan biedt voor elk wat wils!

In ons hotel is nog veel meer informatie te vinden over de omgeving en wij staan altijd voor u klaar om uw weg hierin te vinden.

Wij wensen u alvast heel veel plezier toe in Dalyan en hopen u als gast te verwelkomen in ons hotel, villa en appartementenverblijf Dalyando.

Uw gastvrouw,
Sevkiye Inceler